Skip to main content

Soarele, apa, vântul, masa vegetală, toate acestea reprezintă resurse regenerabile de energie. Dar, în același timp, știm că au dezavantajul de a varia în funcție de condițiile meteo. Cum ar fi dacă am utiliza o sursă cu adevărat fiabilă, abundentă și curată? Există în România o astfel de sursă?

Răspunsul este DA: România are posibilitatea de a exploata căldura internă a Planetei, adică energia geotermală.

RESURSE NATURALE + KNOW-HOW DIN SECTORUL PETROL & GAZE = CONFORT ȘI ENERGIE CURATĂ

Țara noastră are deopotrivă resursele naturale pentru a obține energie termică și electrică folosind geotermia, dar și cunoștințele tehnice, datorită experienței îndelungate în foraj și extracția resurselor subterane, acumulate de sectorul de petrol și gaze naturale.

Ce este energia geotermală și cum o putem exploata în beneficiul cetățenilor?

Energia geotermală provine din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane. Poate fi utilizată pentru a obține atât electricitate, cât și căldură, în funcție de condițiile locale. În prezent, în România există aplicații termice ale energiei geotermale, dar cu răspândire limitată.

Există mai multe moduri de exploatare a energiei geotermale, cel mai recent dintre acestea fiind tehnologia cu buclă închisă (closed loop system).

Această tehnologie, utilizată deja în Germania, Canada și SUA, oferă posibilitatea de producere continuă a energiei termice și electrice (în funcție de condițiile zonale), având beneficiul unui impact foarte redus asupra mediului.

Ce beneficii are România din exploatarea energiei geotermale?

Se estimează că în toată lumea consumul de energie va crește. De aceea, fiecare țară caută să utilizeze acele resurse pe care le posedă din abundență. Energia geotermală este una dintre aceste resurse, pe care România o poate utiliza spre beneficiul cetățenilor săi.

Prin dezvoltarea sistemelor geotermale, România are numeroase avantaje:

Energie sigură, competitivă ca preț. Fiind produsă local, aprovizionarea este sigură. În plus, prin natura sa, energia geotermală este continuă, reprezentând un factor de echilibrare a sistemului energetic. Proiectele deja existente de producție a energiei geotermale arată că este posibilă obținerea de energie cu prețuri mai mici (de exemplu, orașul Beiuș, care are cele mai reduse costuri la energie termică, datorită implementării unui sistem bazat pe energie geotermală).

Energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră. Prin folosirea energiei geotermale, o energie „verde”, România este mai aproape de atingerea obiectivelor climatice. Energia geotermală înseamnă mediu mai curat, emisii mai reduse, condiții de confort pentru cetățeni și evitarea penalizărilor pentru nerespectarea țintelor de emisii agreate la nivel european.

Investiții și leadership tehnologic. Investițiile inițiale pentru sistemul closed loop sunt importante, ceea ce contribuie la dezvoltarea locală. De asemenea, prin implementarea tehnologiei closed loop, România câștigă noi cunoștințe în tehnologie. De aceea, ne-am putea transforma în exportatori de know-how, sub formă de consiliere tehnică acordată țărilor ce urmează să implementeze sisteme similare.

Beneficii pentru comunități

Unul dintre principalele avantaje este reprezentat de menținerea și crearea locurilor de muncă.

De asemenea, exploatarea sistemelor aflate în producție vor conduce la venituri locale mai mari. Nu în ultimul rând, aprovizionarea cu energie electrică și căldură a locuințelor, spitalelor, școlilor, clădirilor de interes public etc. și a agenților economici se poate realiza la prețuri accesibile.

Producția energiei este importantă pentru prezent, dar nu trebuie să afecteze viitorul. De aceea, un beneficiu important al energiei geotermale este că nu afectează mediul înconjurător. Venim cu fermitate în întâmpinarea temerilor ce ar putea apărea, referitor la amprenta ecologică a acestei tehnologii:

Sistemul cu buclă închisă (closed loop system) NU poluează și are un impact mimim asupra mediului.

Sistemele geotermale cu buclă închisă (Closed loop geothermal systems), prin caracteristicile de construcție și exploatare, pun o amprentă foarte redusă asupra condițiilor de mediu.

Tehnologia closed loop

      • Nu exploatează resursele de apă. În fapt, nu depinde de disponibilitatea acviferelor de apă caldă în apropierea centralei de cogenerare.
      • Nu prezintă risc de seismicitate indusă, deoarece nu presupune fracturare hidraulică.
      • Nu folosește materiale sau substanțe cu potențial poluant.
      • Nu emite gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă energie curată și mediu protejat.
      • Funcționarea este silențioasă, zona de exploatare necesară (amprenta la sol) este relativ redusă, deci nu presupune indisponibilizarea terenurilor agricole sau cu alte destinații economice.

Tehnologia closed loop – pionierat german. Studiu de caz

Aplicația cea mai apropiată din punct de vedere geografic a tehnologiei cu buclă în sistem închis este cea de la Geretsried (Germania), desfășurată de compania Eavor. Mai multe informații despre acest proiect: eavor-geretsried.de.

Centrala este construită pe amplasamentul selectat anterior pentru un proiect geotermal tradițional, abandonat din cauza faptului că nu a fost identificat un zăcământ adecvat. Sistemul Eavor-Loop este diferit de alte modalități de exploatare a geotermiei prin faptul că nu are nevoie de o sursă de apă caldă.

Mod de funcționare

Noul amplasament al instalației va include două sonde verticale conectate pe orizontală. Odată ce acest circuit închis va fi pus în funcțiune, apa (din sursă proprie) va fi pusă în circulație prin el pentru a colecta căldura din subteran. Printr-un efect asemănător unui radiator, diferența de densitate dintre fluidul cald și cel rece din sistem aduce căldura la suprafață, iar căldura astfel obținută poate fi transportată în rețeaua locală de încălzire sau transformată în energie electrică.

Investiții

Pe lângă capitalizarea inițială, proiectul Eavor din Geretsried a primit finanțare de 91,6 milioane de euro din partea Fondului de Inovare al EU.

Stadiu de dezvoltare

În prezent, proiectul este în curs de construcție. Au fost folosite instalații din proiectul anterior, pentru o intervenție cât mai redusă asupra mediului înconjurător.

      • Au fost finalizate până în prezent primele două foraje verticale și s-a ajuns la o adâncime de 4.500 m.
      • Primele două perechi de secțiuni orizontale cu o lungime de 3000 m fiecare sunt conectate și etanșate.
      • Se construiește în prezent și centrala care va produce energie electrică. Inițial, se va produce electricitate, iar ulterior se va produce și căldură.

Uzina de la Geretsried va fi pe deplin operațională de la sfârșitul anului 2026.

Leave a Reply