La câțiva kilometri sub picioarele noastre se află o sursă de energie pe care momentan românii o neglijează și care ar putea să rezolve problemele de aprovizionare cu energie în numeroase regiuni. Este vorba despre energia geotermală.
După cum știm, România se bucură de unul dintre cele mai variate mixuri energetice la nivel european: folosim atât hidroenergie, cât și gaze naturale, petrol, energie nucleară, precum și energie eoliană și solară. Cu toate acestea, încă nu am atins un grad suficient de productivitate pentru a fi o țară independentă energetic. Cu alte cuvinte, în ciuda resurselor și a eforturilor depuse, încă importăm energie.
De asemenea, în decadele ce urmează, hidrocarburile vor înceta să fie folosite la nivel european și global, pentru a reduce cât mai mult emisiile de gaze cu efect de seră. De aceea, este nevoie de introducerea unor noi surse de energie. În România, energia geotermală poate răspunde nevoilor de aprovizionare a populației și a economiei, cu un impact redus asupra mediului.
Energia geotermală – energie regenerabilă pentru aprovizionare sigură
Energia geotermală, ca și celelalte surse regenerabile de energie, are beneficiul de a nu produce gaze cu efect de seră. În cazul sistemului closed loop, operarea sa este realizată fără combustibil, nu sunt folosite pompe (pentru revenirea fluidului fierbinte la suprafață este exploatat fenomenul de termosifon natural).
În plus, energia geotermală creează cele mai multe locuri de muncă dintre tipurile de energie regenerabilă existente (conform enelgreenpower.com, aprox. 34 de locuri de muncă /MW, comparativ cu 19 pentru energia eoliană și 12 pentru fotovoltaică. Spre exemplu, în Italia, 2000 de GW de putere instalată garantează angajarea permanentă pentru 4000 de oameni).
Energia geotermală are beneficiul continuității: în orice anotimp, energia Pământului rămâne disponibilă. De aceea, cetățenii se pot bucura de această energie, produsă local, 24 de ore din 24 ore, pe durata întregului an.
De asemenea, sistemele de producție a energiei geotermale exploatează căldura internă a Pământului, fără a avea însă impact asupra altor componente ale mediului înconjurător, cum sunt compoziția solului, biosfera, aerul și apa.
Producția energiei geotermale prin sistemul closed loop nu epuizează resursele de apă geotermală
Căldura Pământului este emanată:
- Prin fluide;
- Prin roci.
Tehnologia closed loop exploatează temperaturile înalte din straturile de rocă fierbinte și nu utilizează resursele din acvifere, adică nu folosește resursele de apă fierbinte. Astfel, cu ajutorul acestei tehnologii, energia geotermală devine utilizabilă chiar și în zone în care resursele de apă termală nu există sau nu se găsesc la distanțele optime din punct de vedere tehnologic.
Energia geotermală în sistem cu buclă închisă NU utilizează resursele de apă termală.
Există tehnologii geotermale ce folosesc apa fierbinte din subteran și acționează turbine pentru producerea de electricitate. Implementarea sistemelor closed loop este utilă deoarece puține zone îndeplinesc condițiile geologice necesare.
De asemenea, această tehnologie folosește metode de forare similare celor din sectorul de petrol și gaze, testate în practică, verificate în timp, ceea ce face ca această tehnologie să poată fi utilizată aproape oriunde, în siguranță.
Despre energia geotermală se poate spune că este nelimitată șI poate fi obținută în condiții prietenoase pentru mediu:
- Nu depinde de resursele de apă termală.
- Presupune o suprafață de teren relativ limitată.
- Nu emite gaze cu efect de seră.
- Nu contaminează aerul, rezervele de apă, solul.
- Poate fi utilizată complementar cu alte resurse regenerabile (solar, eolian).