Skip to main content

Țara noastră are o istorie de mai bine de un secol de exploatare a țițeiului și gazelor naturale. Acum, a venit momentul ca experiența acumulată să fie folosită într-o nouă etapă: producția de energie geotermală.

Specialiștii români contribuie la viitorul energiei românești

Exploatarea energiei geotermale presupune aplicarea cunoștințelor geologice la cel mai înalt nivel, realizat prin prospecțiuni costisitoare și cercetări de precizie, excelență în foraj și experiență în arii specifice, cum este forajul orizontal. Toate această informație este deținută deja de companiile și instituțiile specializate din sectorul de petrol și gaze, existent în România de mai bine de 100 de ani.

Noile politici privind scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră vor face ca utilizarea combustibililor fosili să se reducă tot mai mult. Dar, industria de petrol și gaze este deținătoarea unor echipamente de înaltă performanță, iar o parte dintre acestea pot fi utilizate în continuare, pentru producția de energie geotermală. Dincolo de acest start tehnologic prielnic, industria de petrol și gaze are și angajați cu experiență valoroasă. Aceasta a fost obținută atât prin efortul personal, cât și prin investițiile statului în educație și ale companiilor private în specializări.

De ce să nu folosim acest important avantaj – echipamentele deja existente și oamenii bine pregătiți – pentru binele nostru, al tuturor, și pentru a obține energie abundentă, în condiții de siguranță a mediului?

Energia geotermală – energie curată șI sigură

Unul dintre aspectele importante privitoare la tehnologia closed loop și forajele realizate este lipsa seismicității induse.

Această tehnologie a fost concepută utilizând experiența acumulată în procesele de foraj și de producție din industria de petrol și gaze la nivel mondial. Scopul său este atât obținerea eficientă a energiei, cât și exploatarea în condiții de risc minim din punct de vedere geologic, cu eliminarea posibilității de apariție a unor cutremure.

Cum a apărut temerea, nefondată, privind seismicitatea?

Energia geotermală poate fi captată folosind și alte metode, ce presupun fracturarea hidraulică. (Sisteme Geotermale Avansate/Enhanced Geothermal Systems – EGS). Pe scurt, acestea presupun injectarea unor lichide la presiune foarte înaltă pentru a „rupe”, a fractura, roca de zăcământ. Dacă prin aceste lucrări se reactivează falii existente în scoarță, atunci este posibil să apară fenomenul de seismicitate. Adică seismicitatea indusă, cu alte cuvinte, provocată de om.

Tehnologia cu buclă închisă (closed loop system) NU presupune fracturare hidraulică, deci NU provoacă seismicitate

Tehnologia closed loop este sigură din punctul de vedere al stabilității solului:

  • Este puțin invazivă asupra rocii de zăcământ. Nu presupune străbaterea straturilor de roci cu ajutorul apei. Dacă în cazul frackingului, se creează căi artificiale de scurgere pentru apa termală, în cazul closed loop, apa demineralizată circulă prin instalație și preia căldura.
  • Folosește apă demineralizată la o presiune redusă, ce preia căldura și se ridică la suprafață prin fenomenul de termosifon natural. Astfel, impactul asupra solului este zero, din punctul de vedere al presiunii.

Leave a Reply