Energiile regenerabile câștigă tot mai mult teren: energia geotermală acoperă o parte semnificativă a cererii din țări precum Islanda, El Salvador, Noua Zeelandă, Kenya și Filipine și peste 90% din cererea de încălzire din Islanda, conform IRENA (Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă).
În funcție de specificul tehnologic, energia geotermală este utilizată direct (prin termoficare, pompe de căldură geotermale și sere) sau pentru producția de energie termică și/sau electrică. Tehnologia de generare a energiei electrice din zăcăminte hidrotermale cu permeabilitate naturală ridicată este matură și fiabilă, cu operațiuni comerciale din 1913.
Energie curată, la costuri accesibile
Atitudinea favorabilă pentru geotermie se datorează costurilor competitive ale energiei. Spre exemplu, în municipiul Beiuș, după investiții de 20 de milioane de euro, un consum anual de 200.000 Gcal este acoperit cu energie geotermală. În prezent, municipiul Beiuș are cel mai scăzut preț/ gigacalorie din România.
Putem să extindem aceste beneficii la nivelul întregii țări? Răspunsul este DA. Tehnologia closed loop system (sistemul cu buclă închisă) permite scalarea exploatărilor de energie geotermală, adică producția în zone unde acviferele (depozitele subterane de apă fierbinte) nu sunt disponibile.
Sistemul closed loop. Beneficii pentru români
Sistemul closed loop poate fi utilizat în arealuri geografice extinse. De aceea, prin implementarea sa, numeroase zone din România se vor putea bucura de furnizarea echitabilă de energie.
Această tehnologie răspunde foarte bine nevoilor de energie din țara noastră: un singur sistem asigură aprovizionarea cu energie termică pentru aproximativ 16.000 de locuințe.
În ceea ce privește costurile, remarcăm că investițiile inițiale sunt ridicate – ceea ce conduce la un impact pozitiv asupra comunităților. În schimb, costurile de operare și de mentenanță sunt moderate, presupunând o funcționare avantajoasă din punctul de vedere al prețului.
Tehnologia closed loop. Fiabilitate geologică
O tehnologie convenabilă pentru România din punctul de vedere al costului, mediului sau al siguranței. Sistemul closed loop nu are „costuri ascunse”. Ne vom referi în continuare la o temere, un mit, privitor la siguranța exploatării, afirmând o caracteristică a acestui mod de a produce energie geotermală: TEHNOLOGIA CLOSED LOOP NU PRESUPUNE FRACKING (fracturare hidraulică).
O parte din populație are rezerve în ceea ce privește fracking-ul deoarece este asociat cu microseismele și cu o perturbare a mediului și a condițiilor de viață a comunităților.
Sistemul cu buclă închisă exploatează energia geotermală, dar NU utilizează fracturarea hidraulică.
Cum funcționează sistemul cu buclă închisă (closed loop)?
Sistemul cu buclă închisă presupune forarea la mare adâncime și introducerea în sol a unor conducte realizate dintr-un material termoconductor. Forajele se efectuează pentru a atinge stratul de rocă fierbinte.
Principiul de funcționare este similar cu cel al unui radiator: în sistemul de conducte este introdus un lichid special, ce va capta căldura, va reveni la suprafață și va fi utilizat pentru producția de energie termică și electrică, cu ajutorul centralei de cogenerare.
Aspecte de reținut:
-
-
- Fracturarea hidraulică presupune introducerea unor lichide la presiune foarte ridicată, ce pot conduce la apariția unor microseisme. În construcția și exploatarea sistemelor cu buclă închisă nu se realizează această tehnologie, forajele sunt realizate sigur, fără pericolul cutremurelor induse.
-
- Lichidele utilizate circulă prin țevi și, pentru a reveni la suprafață, nu se folosesc pompe, ci este exploatat fenomenul natural de termosifon.
- De asemenea, lichidele folosite nu intră în contact cu mediul.
-
În concluzie, sistemele closed loop, cum sunt cele produse de compania Eavor, sunt sigure și permit obținerea continuă a energiei necesare comunităților prin metode sigure, fără fracking. Astfel, cetățenii se pot bucura de energie termică și electrică curate, fără emisii de dioxid de carbon, dar și fără pericolul seismelor induse.