Cum ar fi dacă toți românii ar avea acces la curent electric și încălzire, la un preț pe care să și-l poată permite cu ușurință?
În ciuda varietății surselor de energie de care se bucură România și a creșterii recente a capacităților de producție, România se confruntă cu fenomenul de sărăcie energetică.
Astfel, 37,3% dintre gospodăriile din România cheltuiau în 2023 peste 10% din venit pe energie (față de 33% în 2021). 25% dintre gospodării ajung sub pragul de sărăcie după ce îşi achită factura la energie. Acest indicator a crescut semnificativ: de la 10,5% în 2021 şi 2020, respectiv de la 7,8% în 2019, a ajuns la 21% în 2023.
Mai mult, 3.646 de locuințe permanent locuite nu au acces la energie; 40% dintre ocupanții acestor locuințe sunt copii. Județele cele mai afectate de această situație sunt Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Suceava.
Energia geotermală exploatată prin tehnologia closed loop – disponibilă în toate regiunile
Spre deosebire de alte tipuri de tehnologii, sistemele closed loop (în buclă închisă) pot fi implementate aproape oriunde, deoarece nu depind de disponibilitatea resurselor de apă geotermală. În plus, energia geotermală poate fi obținută la costuri competitive. Astfel, se creează încă o șansă de acces la energie pentru toate categoriile sociale.
Energia geotermală poate fi folosită atât pentru producția de curent electric, cât și pentru cea de energie termică, utilizabile în locuințe, școli, spitale și alte instituții publice, în folosul comunităților.
De aceea, energia geotermală reprezintă o soluție pentru ridicarea nivelului de trai în numeroase zone din România și o șansă în plus pentru confortul familiilor și dezvoltarea afacerilor locale.
Energie sigură din punctul de vedere al mediului
Un alt avantaj al dezvoltării acestei tehnologii este menținerea sănătății mediului și implicit al oamenilor. Numeroase afecțiuni sunt puse de specialiști pe seama poluării, ceea ce determină inclusiv presiune pe bugetele de sănătate ale familiilor și ale statului. Prin utilizarea sistemului closed loop, comunitatea nu face rabat de ordin ecologic.
Această tehnologie:
- Are amprentă minimă la sol și nu afectează calitatea solului.
- Este silențioasă.
- Nu emite gaze cu efect de seră.
- Nu poluează apa.
Tehnologia closed loop nu afectează resursele de apă.
Pământul absoarbe aproape jumătate din energia solară pe care o primește zilnic. De aceea, rămâne la o temperatură constantă chiar și în timpul iernii, ceea ce înseamnă că energia din scoarța terestră poate fi folosită de-a lungul întregului an.
În general, captarea energiei geotermale este asociată cu exploatarea apelor fierbinți (numite ape termale). Dar, datorită inovației, avem acum la dispoziție o tehnologie care nu utilizează resursele de apă și care, prin modul de funcționare, nu presupune niciun pericol pentru resursele hidrologice. Această tehnologie este cunoscută sub numele de closed loop system (sistemul cu buclă închisă).
Closed loop system (sistemul cu buclă închisă) captează energia geotermală, dar NU contaminează resursele de apă.
Această tehnologie, spre deosebire de exploatarea prin fracking, de exemplu, nu are impact asupra resurselor de apă și nu le deteriorează calitatea.
Tehnologia closed loop nu utilizează apă termală.
Tehnologia closed loop (cu buclă închisă) nu trebuie confundată cu cea de captare a căldurii cu buclă deschisă. Tehnologia cu buclă închisă presupune forarea și realizarea unor instalații subterane (pe scurt, a 2 conducte unite între ele, prin care circulă apă demineralizată). Tehnologia cu buclă deschisă direcționează apa de la un acvifer (depozit de apă) către o pompă de căldură geotermală. Apa este apoi evacuată înapoi, de obicei prin intermediul unei sonde de injecție.
Acest sistem schimbă regimul natural al apei din respectiva zonă (deși nu întotdeauna cu consecințe negative), dar prezintă și neajunsuri privind exploatarea:
- resursa de apă, adică zăcământul de apă fierbinte, trebuie să se afle în apropierea unui furnizor de încălzire urbană sau industrială.
- sistemele geotermale convenționale funcționează numai acolo unde gradienții geotermali sunt mari. (gradient geotermal = variația temperaturii în funcție de adâncime)
Lichidele utilizate în exploatare nu au contact cu mediul șI nu poluează.
În tehnologia closed loop, apa demineralizată este circulată prin sistemul de țevi, dar acesta nu are contact cu mediul exterior, deci nu ajunge în contact cu pânza freatică sau alte surse de apă. Deci, tehnologia closed loop nu folosește apă termală, dar nici nu afectează celelalte resurse de apă din sol sau de suprafață, din zona de exploatare.